Kategorie

Ekologická móda – korek místo kůže!

2589 Views 0 Liked

Ještě nikdy nebyla poptávka po ekologicky šetrných materiálech tak silná (a rozšíření jejich používání tak důležité) jako dnes. Zdaleka se přitom nejedná jen o nahrazování plastových nákupních tašek papírovými a ekologický přístup tak dnes proniká i do takových oblastí jako je móda. Pro ni je navíc rychlý a dynamický rozvoj typický, móda přichází s novými trendy velmi často. Způsobů, jak k tvorbě oblečení, bot nebo jiných módních prvků přistoupit je totiž celá řada a jedním z nejzajímavějších je potom rozhodně používání korku coby výrobního materiálu. Díky tomu může móda naplnit i požadavky popsané v úvodu tohoto odstavce. Co je ale vlastně korek, proč je jeho využívání tak ekologicky přívětivé a na co vše jej lze použít?

Korek – přívětivý v mnoha ohledech

S korkem se již někdy v minulosti setkal pravděpodobně každý z nás, jedná se koneckonců o velmi rozšířený materiál. Z korku jsou zhotovovány, podlahy, obklady stěn, nejrůznější doplňky typu kuchyňského prostírání a zapomenout nesmíme ani na zátky vinných lahví. Korek však sám o sobě není nic jiného než oloupaná kůra dubu korkového, který roste především ve Středomoří. Jedná se tedy o materiál čistě přírodní a plně obnovitelný. Kromě své přívětivosti k životnímu prostředí ale korek vykazuje i velmi dobré funkční vlastnosti – je lehký, pružný, voděodolný a dobře se s ním při výrobě pracuje. Pro módu je potom důležité, že dokáže být i absolutně nelámavý a mít dlouhou životnost. Na rozdíl od kůže se korek nebarví, a navíc lze korek ozdobit jakýmkoliv obrázkem vytvořeným laserovou technologií.

Korek a móda

Není divu, že korek zaujal svými charakteristikami i módní sektor, který z něj již dokázal vyprodukovat mnoho skutečně krásně a exkluzivně vypadajících prvků. V první řadě se jedná o boty, nepředstavujte si ale pouze domácí pantofle, na trhu lze sehnat i originální klasickou elegantní obuv, se kterou můžete bez obav vyrazit na večírek, nebo do divadla. Můžete se navíc spolehnout, že ostatní zaujmete svojí originalitou. Jako jeden z prvních velkých brandů, který boty z korku vrhl na trh, byl slavný Nike, rychle však následovaly další. I v našich luzích a hájích se obuv z korku vyrábí, za všechny jmenujme např. značky Artelusa nebo Vanimar.

Velký výběr existuje i mezi módními doplňky pro pány i pro dámy. Elegantní pásky, batohy nebo kabelky (od klasických až po malá „psaníčka“) vyrobené z korku budou také budit zaslouženou pozornost. Ani zde ale využívání korku nekončí a setkat se již lze i s korkovými sukněmi, elegantními šaty či vestami. Korek je zkrátka materiál s velkou budoucností a lze očekávat, že výrobků z něj bude stále víc a víc.

Každý, komu skutečně záleží na ekologii a udržitelném rozvoji, by měl korkové módě věnovat pozornost. Nejen její přímý pozitivní efekt, ale i efekty nepřímé (větší poptávka po korkových výrobcích znamená vyšší potřebu vysazování korkových dubů, což napomáhá v suchém středomořském prostředí velmi užitečnému ovlivňování krajiny) znamenají, že korková móda ukazuje tu správnou cestu, kterou by se mohla (a měla) ubírat i mnohá jiná průmyslová odvětví.

Zaujala-li korková móda i vás, neváhejte a alespoň některé produkty z nabídky našeho obchodu Portuguesa vyzkoušejte. Uvidíte, že má skutečně hodně co nabídnout.

Leave a comment

Log in to post comments

Produkty
Otevírací doba
  • Po-Ne 10:00-19:00
Kontakty
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný