Kategorie

Korková obuv – jak se nosí v létě?

5779 Views 0 Liked

Obyvatelé zemí v okolí Středozemního moře již před dávnou dobou dobře znali celou řadu výjimečných vlastností odumřelé kůry stromu, který dnes věda zná pod jménem dub korkový. My tomuto materiálu říkáme korek a hojně jej využíváme pro výrobu vinných zátek, stejně jako podlah, obložení stěn apod. Stále častěji se ale korek prosazuje i ve světě módy: kabelky a vesty, šaty i čepice, a samozřejmě také boty. Ty se koneckonců v oblasti vyráběly z korku již ve středověku, my korkovou obuv jen znovuobjevujeme. Proč jsou ale tyto boty tak výjimečné? Proč na ně jejich majitelé nedají dopustit a co si na nich cení nejvíce? A lze korkovou obuv doporučit pro letní nošení?

Korek a jeho vlastnosti

Jednou za devět let odstraní pěstitelé korkových dubů jejich kůru a začnou jí dále zpracovávat na výrobky, z nichž některé byly zmíněny již v úvodu. Korek je materiálem, který se snadno opracovává, je lehký, přitom však pevný a odolný, stejně jako nehořlavý nebo voděodolný. Lze jej používat i jako tepelnou nebo akustickou izolaci a je příjemný na dotek. Mnoho z těchto charakteristik korku má potom význam i pro příjemné nošení obuvi z něj vyrobené.

Korek je navíc stoprocentně přírodní materiál patřící mezi obnovitelné zdroje. Proč tedy používat škodlivé plasty a jiné umělé materiály, když máme k dispozici korek? Koupí výrobků z korku pak také podporujete udržitelné a ekologické zemědělství, které má blahodárný účinek na půdu ve všech oblastech, kde se korkové duby pěstují.

Boty z korku

Díky mechanickým vlastnostem korku jsou boty měkké, přitom však pevné, a i při dlouhém nošení dobře držící svůj tvar. U bot z korku je důležité, že díky tomu, že jsou současně pevné a pružné, poskytují patě svého nositele dokonalou oporu, přičemž dobře tlumí nárazy při chůzi po rovných i nerovných površích. Nošení korkové obuvi je tak pro nohy zdravé a z ortopedického hlediska vhodné. Odolnost proti vodě navíc znamená, že s většinou korkových bot se můžete i brodit vodou, aniž by hrozilo jejich poškození.

Korkové boty jako ideální letní obuv?

Na trhu s korkovou obuví hrají jednoznačně prim pantofle, to ale ani zdaleka není vše. Sehnat lze i vysoce módní, elegantní boty pro nošení do práce nebo do společnosti. Vybere si zkrátka každý a v létě to platí dvojnásob. Nejen totiž, že v létě můžete pantofle nosit i na ven a využít tak všech výhod spojených s jejich designem i korkem coby materiálem, ze kterého jsou vyrobené, ale i uzavřené korkové boty jsou dostatečně lehké a prodyšné na to, aby s nimi mohl člověk vyrazit na výlet nebo třeba do letního kina.

Díky svým vlastnostem jsou korkové boty pro nošení v teplých letních měsících ideální a lze je jen doporučit. Jednou z dosud nezmíněných vlastností korku, které jej činí ideálním letním materiálem, je i jeho odolnost proti pachům. Neváhejte, navštivte náš e-shop a vyzkoušejte je co nejdříve i vy, třeba hned nyní v létě.

Leave a comment

Log in to post comments

Produkty
Otevírací doba
  • Po-Ne 10:00-19:00
Kontakty
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný