Kategorie

Se zdravou chutí do nového roku 2021

2802 Views 0 Liked

Neodmyslitelnou součástí portugalské kuchyně je olivový olej, který bývá řazen mezi nejzdravější suroviny vůbec. Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, ať se jedná o mononenasycené mastné kyseliny, antioxidanty nebo vitamíny E a K. Pokud užíváme olivový olej pravidelně, měl by působit jako prevence civilizačních chorob, připisuje se mu také podíl na snížení rizika vzniku onemocnění srdce a krevního oběhu, podpora dobrého trávení a údajně má vliv i na zpomalení stárnutí. Další výhodou je, že olivový olej se získává jednoduše lisováním z oliv a není potřeba přidávat žádné chemické přísady. Skvělé je také to, že olivový olej se hodí i během řady speciálních diet, včetně té redukční. Při zachování velikosti porcí má totiž nižší energetickou hodnotu než jiné zejména živočišné tuky. My jsme pro vás vybrali speciální aromatické olivové oleje od José Gourmet v kombinaci s piri piri, citrónem nebo rozmarýnem. Nezáleží na tom, který vyzkoušíte, všechny jsou stejně kvalitní a určitě výborně poslouží jak na dochucení, tak při vaření.

72286105_767865316974425_834694404646936802_n.jpg 


Další tip je obohacení stravy o rybí tuk. Možné si vzpomenete, že jste někdy museli užívat rybí tuk a už jen ta představa vám nedělá úplně dobře. Naštěstí jsou mnohem příjemnější varianty, jak svému tělu dopřát tento zdraví prospěšný tuk. V Portugalsku patří mořské ryby mezi časté pokrmy, velmi oblíbené jsou sardinky a jejich konzumace má dlouho tradici. V minulosti dokonce museli regulovat jejich spotřebu. V 15. stoletím byl výlov sardinek povolen pouze v neděli a během svátků. V 17. století byl zakázán vývoz, a aby se jich jedlo méně, začaly být podávány spolu s chlebem. Není divu, že jsou tyto malé ryby tolik populární. Zařazení sardinek do našeho jídelníčku nám pomáhá díky rybímu tuku zlepšit hladinu cholesterolu, snížit vysoký tlak a riziko kardiovaskulárních nemocí. Dodá nám vitamín A a D. Omega 3 kyseliny obsažené v tuku přispívají k prevenci například Alzheimerovy choroby, demence nebo diabetu a navíc sardinky skvěle chutnají. Tyto blahodárné účinky mají samozřejmě i další mořské ryby, v naší nabídce si může vybrat také makrelu, tresku, mořského pstruha nebo koljušku (stickleback). Rybí konzervy od portugalské značky José Gourmet mají navíc velmi originální balení.

Ať už dáte přednost rybám nebo přidáte olivový olej do svého oblíbeného pokrmu, nezapomeňte, že nejlépe chutná v dobré společnosti. Pozvěte své blízké a užijte si kousek Portugalska spolu!

Vaše Tereza, za tým Portuguesa.

Zdroje:
https://cookinglisbon.com/ingredients/olive-oil/
https://www.olivum.cz/info/olivovy-olej-zdravi/
https://www.vitalia.cz/clanky/olivovy-olej-muzete-konzumovat-ve-velkem/
https://ncultura.pt/aprenda-a-fazer-deliciosas-sardinhas-assadas-na-brasa/
http://blog.horizonportugal.com.br/sardinhas-por-que-elas-sao-tradicionais-em-portugal/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryb%C3%AD_tuk
https://www.stobklub.cz/clanek/rybi-tuk-a-jeho-priznive-ucinky/
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Morske-ryby-jsou-zdrojem-vitaminu-D,-A,-B12,-ale-i-jodu__s10010x19616.html

Leave a comment

Log in to post comments

Produkty
Otevírací doba
  • Po-Ne 10:00-19:00
Kontakty
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný