Kategorie

Jak (pře)žít v době covidové? 

4336 Views 0 Liked

Celý svět už více než rok svádí boj s koronavirem a na pozadí světové krize probíhají každodenní individuální boje, krize jednotlivců, párů a rodin, které nejsou o nic méně závažné a jejichž důsledky si sebou můžeme nést ještě hodně dlouho. 2-1404_portuscale_butterflies_diffuser_8.jpg

Nikdy jsem situaci ohledně covidu nezlehčovala, ale zároveň ještě loni v létě jsem byla přesvědčená, že už je to za námi a postupně se vše začne vracet k normálu. Čím déle ale tento stav trvá, tím více si uvědomuji, že se přímo i nepřímo dotýká každého z nás a že na svět aspoň trochu podobnému tomu, jak jsme ho znali dříve, si budeme muset ještě nějaký měsíc počkat. Nezbývá než dočasně přijmout fakt, že věci, které jsme braly jako samozřejmost se staly vzácností, a o to víc si jich pak budeme vážit a snažit se zachovat si zdravý rozum i nadhled. Je mi jasné, že se to snadno píše a o dost hůře aplikuje v praxi, zvlášť když musíme řešit řadu nových záležitostí, od home officu a online výuky počínaje až po zdravotní a finanční problémy. 

Dělejte to, co máte rádi.
Ano, zní to velice prostě, ale funguje to! Vyčleňte si třeba jen chvíli na něco, co Vás naplňuje a těší. Může to být sport, poslech vaší oblíbené hudby, procházka v přírodě, pečení dortu, čtení knihy, meditace nebo třeba si jen na chvíli sednout a nedělat vůbec nic. Může to být i jen krátká chvilka, která zlepší celý váš den. Pokud máte hodně povinností a na konci dne nebo týdne zjistíte, že jste se nezastavili, nastavte si upomínku do mobilu. Uvidíte, že najednou budete mít více energie, veselejší náladu a pocit, že se to vše nějak zvládne.

Portuguesa tip: Ještě příjemnější atmosféru pro chvíle pohody si doma vytvoříte s pěknou vůní. 

Setkávejte se svými blízkými alespoň online.
Všichni bychom už chtěli zase vyrážet ven s přáteli a vídat se rodinou tak, jak jsme byli zvyklí. Naštěstí není problém, abychom se prozatím potkali alespoň online. Samozřejmě to nemůže nahradit osobní kontakt, ale i během video hovoru se můžeme společně zasmát, prodiskutovat vše potřebné a třeba si k tomu připravit něco dobrého k jídlo nebo si dát sklenku oblíbeného vína. Jakmile to situace dovolí, vynahradíme si všechna objetí a polibky.

Portuguesa tip: Vyberte si u nás portskáklasická vína nebo vyzkoušejte další delikatesy.

IMG_9284 (1).JPG IMG_9282 (1).JPG

Buďte alespoň chvíli offline a odreagujte se manuální činností.
V moderní době jsme neustále připojení a propojení a rozhodně je super využívat všechny technologické vymoženosti, třeba na setkání s přáteli a rodinou viz výše. Zároveň je ale také potřeba nezapomenout umět na chvíli vypnout. Dejte si alespoň čas od času přestávku od sociálních sítí, zpráv a emailů. Získaný čas můžete využít například na něco, co už jste dlouho odkládali nebo se naučit něco nového. Narušíte tak každodenní rutinu a přijdete na jiné myšlenky. Co vyzkoušet neobvyklý recept nebo upéct nějaký dezert?
Portuguesa tip: Pokud si budete vařit, mohlo by se vám hodit něco z keramiky od Bordallo Pinheiro.


Kupte si maličkost jen tak pro radost nebo překvapte někoho ze svých milovaných.

Přestože je řada obchodů zavřená a možná ani nemáme tu správnou náladu na nakupování. Na druhé straně e-shopy jedou naplno a určitě najdete nějakou nezbytnou maličkost, která by se vám hodila. Stejně tak můžete potěšit i své blízké. Nedávno jsem od své dobré kamarádky dostala balíček s drobnostmi pro zlepšení nálady a moje překvapení a nadšení bylo obrovské. Třeba máte ve svém okolí někoho, kdo se potýká s finančními problémy, a právě takové rozptýlení a pomoc by mu přišly více než vhod.

Portuguesa tip: Originální dárky najdete také v našem e-shopu nebo se můžete zastavit v naší pražské prodejně. 

Proměňte každodenní rutinu v duševní mini cvičení.

Vyberte si činnost, kterou děláte opakovaně jako třeba čištění zubů nebo mytí rukou a pokaždé, když ji budete vykonávat, zkuste se zaměřit na něco, na co se těšíte, o čem sníte, co byste si přáli udělat. Pokud je to pro vás těžké a máte pocit, že jste momentálně bez cíle, soustřeďte se na to, co už nyní máte a za co jste vděční. Může vám to ze začátku připadat jako hloupost, ale jakmile budete tyto pozitivní myšlenky pravidelně opakovat, uvidíte, že se budete cítit lépe. Navíc se jedná o záležitosti, které tak jako tak děláte, tak proč tento čas nevyužít efektivněji.

Portuguesa tip: Zubní pastymýdla najdete také v našem obchodu. Vyberte si z kvalitních portugalských produktů.

Třeba budou moje tipy užitečné pro někoho z vás a stejně tak uvítám vaše rady, jak si děláte život v aktuálních náročných dnech příjemnější.  

Přeji mnoho zdraví a energie!

Vaše Tereza,
za tým Portuguesa.

Leave a comment

Log in to post comments

Produkty
Otevírací doba
  • Po-Ne 10:00-19:00
Kontakty
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný