Blog categories

Historie portského vína

398 Views 0 Liked

Víno jako takové je velmi oblíbeným a ušlechtilým nápojem, který má celkem bohatou historii. Nutno říci, že ta se liší především s ohledem na typ vína. Pokud jste někdy ochutnali portské víno, a zaujalo vás celkem netradiční a unikátní chutí, stejně jako svou silou, podívejte se společně s námi právě na jeho historii, která je více než zajímavá.

První produkce vína

Portské víno nevzniklo samo od sebe, jelikož mu předcházela klasická vinná produkce, která se nijak výrazně nelišila od zbytku světa. Pokud si budeme dané období datovat, musíme říci, že na severu Portugalska jsou již vinice, které jsou staré více než dva tisíce let . A právě dané období můžeme označit za termín, kdy se v dané oblasti začalo víno nejenom pěstovat, ale začalo se zde také aktivně vyrábět. A to zatím jenom podle tradičních způsobů. Receptury byly stále vylepšovány a chuť vína se stále zlepšovala. To mělo v budoucnu za následek i to, že víno vzbuzovalo stále větší zájem u obchodníků, kteří sem vysílali své lodě.

Vše začalo v 17. století

Jak jsme naznačili výše, výroba klasických vín byla pochopitelně starší a v této době již bylo klasické víno celkem oblíbeným nápojem. Bylo však celkem lehké a tak došlo k tomu, že někteří lidé hledali způsob, jak ho vylepšit. O proslavení tohoto nápoje se zasloužili dva bratři, kteří byli synové bohatého obchodníka a právě za obchodem v roce 1678 na Pyrenejský poloostrov zamířili. A právě lokální portské víno bylo jedním z artiklů, který si chtěli odvést. Než se tak stalo, došlo k tomu, že ho mírně vylepšili. A právě tento akt se stal pochopitelně tou chvílí, kdy portské víno oficiálně vzniklo.

Důraz na chuť, ale i trvanlivost

Historie vzniku portského vína je spojena s tím, že bylo třeba v souvislosti původním lehkým vínem vylepšit dva hlavní faktory. Ten první byla chuť, jelikož lidé mířící na Pyrenejský poloostrov byli přece jenom zvyklí na silnější alkohol. Zvláště, když se jednalo o námořníky. Došlo tedy k tomu, že byl do vína přidán podíl pálenky, a to taktéž z vína. A právě tato chvíle byla spojena se vznikem portského vína. Kromě chuti se docílilo i toho, že nápoj byl mnohem odolnější vůči změnám teplot a to se pochopitelně podepsalo i na jeho trvanlivosti. Již nehrozila situace, že při námořních cestách se zásoby nakoupeného vína kazily.

Inovace všech postupů

Dnes pochopitelně není portské víno jenom nápojem, který vznikne smícháním dvou složek – vína a pálenky. Postupy produkce se neustále inovovaly, aby došlo k dosažení dokonalé chuti. A jaká je? Oproti jiným vínům je portské charakteristické hlavně svou silou a také svou nasládlou chutí. I to je jeden z důvodů, proč je oblíbené nejenom v Portugalsku, ale proč je i vyváženo do celého světa, kde se také těší veliké pozornosti.

Leave a comment

Log in to post comments