Blog categories
Blog Search
Featured posts
-
All you need is loveSt. Valentine’s Day should be mainly about love. The more important than to buy pompous gifts is perceiving that our...Read more ...
-
Let’s start the new year 2021 healthyPosted in: Sample category221 views 0 comments 0 LikedI hope you all spent peaceful Christmas time as well as New year’s Eve and now you have only more nice memories and...Read more ...
-
À vossa saúde! Cheers!Posted in: Sample category808 views 0 comments 0 LikedToast to good health is this year even more relevant. Port wine is the best choice to add enough power, quality as...Read more ...
-
Ceramic decoration which rocksPosted in: Sample category352 views 0 comments 0 LikedDo you think that ceramic decorations are boring? Then you should check a collection of caricatures of famous people...Read more ...
-
A fall inspiration which you will like to smellPosted in: Sample category271 views 0 comments 0 LikedMake your fall days as well as current demanding time enjoyable and please your loved ones with a nice gift. Soaps...Read more ...
Historie portského vína
Víno jako takové je velmi oblíbeným a ušlechtilým nápojem, který má celkem bohatou historii. Nutno říci, že ta se liší především s ohledem na typ vína. Pokud jste někdy ochutnali portské víno, a zaujalo vás celkem netradiční a unikátní chutí, stejně jako svou silou, podívejte se společně s námi právě na jeho historii, která je více než zajímavá.
První produkce vína
Portské víno nevzniklo samo od sebe, jelikož mu předcházela klasická vinná produkce, která se nijak výrazně nelišila od zbytku světa. Pokud si budeme dané období datovat, musíme říci, že na severu Portugalska jsou již vinice, které jsou staré více než dva tisíce let . A právě dané období můžeme označit za termín, kdy se v dané oblasti začalo víno nejenom pěstovat, ale začalo se zde také aktivně vyrábět. A to zatím jenom podle tradičních způsobů. Receptury byly stále vylepšovány a chuť vína se stále zlepšovala. To mělo v budoucnu za následek i to, že víno vzbuzovalo stále větší zájem u obchodníků, kteří sem vysílali své lodě.
Vše začalo v 17. století
Jak jsme naznačili výše, výroba klasických vín byla pochopitelně starší a v této době již bylo klasické víno celkem oblíbeným nápojem. Bylo však celkem lehké a tak došlo k tomu, že někteří lidé hledali způsob, jak ho vylepšit. O proslavení tohoto nápoje se zasloužili dva bratři, kteří byli synové bohatého obchodníka a právě za obchodem v roce 1678 na Pyrenejský poloostrov zamířili. A právě lokální portské víno bylo jedním z artiklů, který si chtěli odvést. Než se tak stalo, došlo k tomu, že ho mírně vylepšili. A právě tento akt se stal pochopitelně tou chvílí, kdy portské víno oficiálně vzniklo.
Důraz na chuť, ale i trvanlivost
Historie vzniku portského vína je spojena s tím, že bylo třeba v souvislosti původním lehkým vínem vylepšit dva hlavní faktory. Ten první byla chuť, jelikož lidé mířící na Pyrenejský poloostrov byli přece jenom zvyklí na silnější alkohol. Zvláště, když se jednalo o námořníky. Došlo tedy k tomu, že byl do vína přidán podíl pálenky, a to taktéž z vína. A právě tato chvíle byla spojena se vznikem portského vína. Kromě chuti se docílilo i toho, že nápoj byl mnohem odolnější vůči změnám teplot a to se pochopitelně podepsalo i na jeho trvanlivosti. Již nehrozila situace, že při námořních cestách se zásoby nakoupeného vína kazily.
Inovace všech postupů
Dnes pochopitelně není portské víno jenom nápojem, který vznikne smícháním dvou složek – vína a pálenky. Postupy produkce se neustále inovovaly, aby došlo k dosažení dokonalé chuti. A jaká je? Oproti jiným vínům je portské charakteristické hlavně svou silou a také svou nasládlou chutí. I to je jeden z důvodů, proč je oblíbené nejenom v Portugalsku, ale proč je i vyváženo do celého světa, kde se také těší veliké pozornosti.
Leave a comment
Log in to post comments