Blog categories

Keramika z Portugalska je to, co potřebuje Vaše domácnost

3662 Views 0 Liked

Tradice výroby portugalské keramiky sahá do dávných dob – skoro až do dvanáctého století. Historie jejího vývoje je poměrně zajímavá, a bere své počátky od okamžiku, kdy tyto výrobní techniky přivezli Arabové. Od této doby už bere svůj začátek i výroba tradičních kachlíček azulejo . Výroba nejdříve začínala v Andalusii, Granadě a až poté se přesunula i do Valencie. Od této doby lze pozorovat rozšíření výroby keramiky po celém Portugalsku. Vedle tradiční španělské a italské keramiky i portugalská keramika má své velmi silné postavení.

Proces výroby portugalské keramiky v kostce

Unikátností portugalské keramiky je především její nevšední vzhled, silně ovlivněný středomořskou kulturou a tradicemi. Málokde uvidíte tak zajímavé vzory, které organicky zapadají do středomořských interiérů a především kuchyní. Portugalská keramika se v současnou chvíli vyrábí továrně ve velkých, průmyslových objemech, zaměřených především na export, ale spousta jí se právě pořád vyrábí ručně. Míst, kde se tato keramika vyrábí ručně je celkem málo, nicméně velmi typickým místem její výroby je portugalská vesnice Bisalhaes na severu. V této vesnici převládá především rodinná výroba keramiky, která se předává po generacích, a toto umění je ovládáno pouze skutečnými mistry. Obdobně je tomu tak i v jiných oblastech Portugalska – Bisalhaes je pouze příkladem ruční výroby, který může s jistotou mluvit za celé Portugalsko.

Co si vybrat pro domácnost?

Pouze krátce jsme pověděli o historii, která by rozhodně stála za napsání celého vědeckého traktátu – zde jsme však uvedli pouze pár vět. S jistotou ale můžeme říci, že historie portugalské keramiky je velmi zajímavá a stojí za přečtení. Pokud jste se rozhodli pořídit portugalskou keramiku do své domácnosti, rozhodně se doporučujeme poohlédnout také i po ručně vyráběné keramice (příkladem může posloužit tzv. černá keramika z Bisalhaesu). Odlišnost motivů zaujme každého – tradiční portugalské vzory a ruční obarvení keramických výrobků jistě potěší i při výběru hrníčků, talířů, misek a spousty dalšího nádobí. Neméně hezké vypadají také i dekorativní předměty v podobě misek nebo talířů, mnohé z nich mají i uměleckou hodnotu a přinesou ten pravý nádech portugalské a středomořské atmosféry do vašeho obydlí. Spoustu těchto výrobků najdete mimo jiné také i na našem e-shopu Portuguesa.cz.

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný