Blog categories

Bordallo Pinheiro - kousek portugalské kultury, tradice i umění na vašem stole.

1875 Views 0 Liked

Název této světoznámé portugalské značky nese jméno Raphaela Bordalla Pinheira, který byl jednou z nejvlivnějších portugalských osobností 19. století. Proslavil se v oblasti humoristické kresby, karikatury a tvorby keramiky a mnoha moderními umělci je považován za génia. Jeho keramická tvorba začala v roce 1884 se vznikem továrny “Fábrica de Faianças in Caldas“ a vyznačovala se vysokou úrovní techniky, uměleckého dojmu i kreativity. Začaly tak vznikat doslova umělecká díla ve formě typických modrých portugalských dlaždic “azulejos“ talířů, váz, hrnců, ale i lahviček na parfémy nebo keramických zvířat. Za svoji práci v oblasti keramiky získal Raphael Bordallo Pinheiro zlatou medaili na mezinárodních výstavách (Madrid, Antverpy, Paříž a St. Louis v USA).

Zatímco se Raphael Bordallo Pinheiro ve společnosti Fábrica de Faianças in Caldas zabýval technickými a uměleckými aspekty, jeho bratr Feliciano Bordallo Pinheiro měl na starost organizační záležitosti. Nejen samotné produkty, ale i budova továrny byla výjimečná. Součástí objektu byla keramická škola a prodejní sklad. Okolo budov byl park se stromy, dvěma vodními prameny, dvěma jílovými jámami, a to vše ozdobené keramickými díly Bordallo Pinheiro. Inspiraci pro svoje díla nacházel Raphael Bordallo Pinheiro v každodenním životě, který zobrazuje s odvahou a smyslem pro kritiku. Do keramických dlaždic promítá vzory ovlivněné nejrůznějšími směry, jako je renesance, naturalismus, secese, ale také španělská či arabská kultura. Velmi častým motivem produktů je fauna a flóra.

Raphael Bordallo Pinheiro tvořil svá díla 21 let, po jeho smrti navazuje na rodinnou tradici keramické výroby jeho syn Manuel Gustavo Bordallo Pinheiro, a to až do roku 1920. Následně převzala společnost skupina významných osobností z města Caldas spolu s pracovníky továrny. Přestože v důsledku ekonomické krize byla společnost v roce 2008 odkoupena společností Grupo Visabeir, jsou i nadále udržovány původní tradice a keramická výroba i historie značky je zachována. Jméno Bordallo Pinheiro tak zůstává nesmrtelné v produktech značky Bordallo Pinheiro a my máme tu čest vám tyto keramické skvosty nabídnout

V současnosti představuje Bordallo Pinheiro moderní značku, která má zásadní podíl na obnovení portugalské keramiky a uchování uměleckého dědictví, a to na národní i mezinárodní úrovni. Věhlas této unikátní keramiky potvrzuje také úspěšná účast na renomované mezinárodní designerské soutěži German Design Award. V letošním ročníku je mezi vítězi kategorie “Tabletop“ keramika z kolekce “Artyčok“. Dodnes je kladen důraz na tradiční výrobní postupy, řada produktů je malována ručně. Právě kombinace toho nejlepšího z minulosti s nejnovějšími technologiemi přináší do vaší domácnosti jedinečné praktické i dekorační keramické kousky. Popusťte uzdu své fantazie a proměňte váš stůl i večeři v nevšední zážitek. Netradiční keramika Bordallo Pinheiro se také výborně hodí jako originální dárek.

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný