Blog categories

Ochrana přírody skrze nákup výrobků z korku, 4.díl – pro zelenější svět

1717 Views 0 Liked

V minulých částech tohoto seriálu bylo zmíněno neustále se zvyšující množství produktů, které se z korku vyrábí a také vyjmenovány některé důvody, pro které by měl o jejich pořízení uvažovat každý, komu na naší „modré planetě“ opravdu záleží. Pojďme se na tyto důvody podívat ještě jednou, podrobněji. Korek se stává alternativou mnoha jiných materiálů a jeho podpora má opravdový smysl. V následujícím textu jsou odpovědi na otázky, proč shrnuty a doplněny o některé další podrobnosti.

Ekologičnost korku

Chce-li si jakýkoliv výrobek uzurpovat právo na označení „ekologický“, musí splňovat celou řadu podmínek. Jednou (a velmi důležitou) z nich je jistě i to, že ekologický je i materiál, ze kterého je vyroben. Korek je de-facto odumřelá kůra korkových dubů, stromů dožívajících se až 500 let. Jedná se tak o materiál, který je absolutně přírodní a dokonale obnovitelný. Stejně tak jeho zpracování je poměrně snadné a neprodukuje žádný nebezpečný nebo škodlivý odpad.

Zásadní výhodou korku je fakt, že se jedná o materiál, který nejen, že „není ne-ekologický“, ale korkové duby naopak působí v rámci svých ekosystémů přímo pozitivně. Duby obecně tvoří centrální bod vzájemných vztahů mezi flórou, faunou i krajinou a jako takové jsou pro ekosystémy velmi významné. Zvláště pak v teplých, středomořských oblastech hrají roli obranné hráze proti vysychání krajiny a šíření pouští.

Nebezpečí ve farmařství

Na tomto místě je důležité připomenout, že na rozdíl od mnoha jiných zdrojů zajímavých materiálů neznamená jejich používání snižování jejich stavů v přírodě ale právě naopak. Z korkových dubů se používá odrostlá kůra, a to během celého životního cyklu stromu. Ty proto díky výrobě korku nemizí, farmáři naopak vysazují další a další. Je ovšem jasné, že předpokladem je neutuchající, resp. zvyšující se, zájem o výrobky z korku a ekonomický profit pro farmáře.

Budou-li mít farmáři ekonomickou motivaci pro vysazování korkových dubů, nebudou nuceni přecházet na eukalypty a další potenciálně výhodné dřeviny, které na rozdíl od nich životní prostředí spíše ničí (u eukalyptu jde o jedovaté listy a znehodnocení půdy, ve které rostou).

Vzhledem k tomu, že do portfolia výrobků z korku patří i kabelky, batohy či boty a některé části oděvů, zvyšování jejich podílu na trhu sníží podíl výrobků z pravé kůže a zájem o ně, což je další pozitivní efekt korku. Korek je zkrátka příkladem materiálu, díky kterému může jít výroba a ochrana přírody ruku v ruce, což je nezbytný předpoklad pro udržitelný život ve světě, jehož barva je především zelená!

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný