Blog categories

Ochrana přírody skrze nákup výrobků z korku, 2.díl – Kde všude lze korek použít?

1608 Views 0 Liked

Znalost a ochotné využívání unikátních vlastností korku není pouze věcí posledních desetiletí. Tato odumřelá vrstva kůry dubu korkového lákala na své charakteristiky obyvatelé zemí v oblasti Středozemního moře již od pradávna. Prokázáno je jeho používání již v době 700 let před naším letopočtem, konkrétně ve starém Řecku. V dnešní době se potom korek znovu nadechuje a proniká i do mnohých oborů, ve kterých byste jej ještě před několika lety rozhodně neočekávali. Se zvyšujícím se počtem aplikací, které korek má, stojí za to zdůraznit i jeho význam pro ekologii, životní prostředí i udržitelnost místních tradičních komunit. Motivací pro koupi výrobků z korku tak nejsou jen jejich skvělé vlastnosti ale také podpora ekologie a ochrany přírody.

Moda a design interiéru

Mezi produkty z korku, které již dnes nikoho nepřekvapí patří kromě obligátních zátek vinných lahví také vysoce ceněné korkové podlahy (ty poskytují nepřekonatelný pocit tepla, jsou příjemné na dotek a rozumí si i s podlahovým topením) či tepelná nebo akustická izolace obytných domů. V poslední době se však lze čím dál častěji setkat i s korkovými bytovými doplňky, nábytkem či módními prvky. Vysoce populární jsou především originální dámské kabelky, batohy, složky na dokumenty a v neposlední řadě i boty. Nikdo se přitom nemusí obávat např. lámání korku, který je těchto případech stoprocentně ohebný, přičemž si zachovává svoji pevnost, výsledkem je potom dlouhá životnost a stoprocentní funkčnost.

Ekologické pozitivum korku

V minulém článku byla zmíněna důležitá role dubu korkového v ekosystémech jako je právě ten středomořský, kde mohou úspěšně zadržovat postup pouští. Při podrobnějším pohledu ale zjistíme, že role dubu je mnohem komplexnější, je nesmírně důležitým prvkem každého ekosystému a má vztah jak k okolní floře, tak k fauně. Vzájemné ekologické vazby propojují tyto stromy s mnoha druhy hmyzu, ptáků, drobných živočichů i dalších rostlin. To koneckonců platí nejen pro dub korkový ale obecně pro duby na celé planetě. Pouze zájem o produkty z korku a z něj plynoucí ekonomický zisk ale může motivovat farmáře k jejich vysazování.

Nebezpečí dubů

Budou-li korkové výrobky na trhu neúspěšné, dříve či později zmizí i velká většina korkových dubů. To povede k úhynu mnoha druhů hmyzu i dalších rostlin a živočichů navázaných na jejich lokální ekosystémy. Znovu je třeba si uvědomit, že korek je dokonale obnovitelný zdroj zajímavého funkčního materiálu a jako takový by měl být preferován, z hlediska ekologie je totiž jakákoliv jeho alternativa tou horší volbou. Pro každého, komu opravdu záleží na naší planetě a její budoucnosti, je proto na místě zamyšlení nad tím, zda nelze některý z vašich oblíbených produktů nahradit korkovým. V každém případě se bude jednat o zelenou volbu.

 

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný