Blog categories

Ochrana přírody skrze nákup výrobků z korku, 1.díl – Co je korek?

1759 Views 0 Liked

S korkem se lze setkat prakticky v každé domácnosti, ať již se jedná o korkové prostírání nebo o zátku dobrého vína. Vidět ale v korku jen a pouze materiál na výrobu těchto drobných, lehce nahraditelných, doplňků by byla chyba. Portfolio produktů z korku je mnohem širší a sahá od špičkových módních doplňků přes izolaci budov až po výplň přední části amerických raketoplánů. V tomto světle již vypadá korek výrazně jinak, ani to však ale není vše. Korek je stoprocentně přírodní, ekologický materiál, jehož používání nejen, že přírodě neškodí, ale naopak jí může v mnohém pomoci.

Co je to tedy vlastně korek? A v čem tkví jeho unikátní kouzlo?

Pod názvem korek se skrývá kůra korkového dubu, stálezeleného stromu typického pro jihozápadní Evropu i některé oblasti Afriky. Sklízení kůry – korku – je pro tento strom vlastně přirozený proces a kůra se po sklizni začne opět obnovovat. Korek je tak ekologický, plně přírodní, obnovitelný zdroj. Poprvé se k loupání kůry korkového dubu přistupuje po 25 letech, poté následuje každých 9-12 let s tím, že za svůj životní cyklus jej podstoupí v některých případech až 25krát. Ty nejstarší stromy tak počítají svůj věk nikoliv na desítky, ale rovnou na stovky let.

Vlastnosti korku

Obliba korku coby materiálu na výrobu nejrůznějších produktů potom plyne z jeho jedinečných vlastností. Korek je výborný tepelný i akustický izolant, je antivibrační, antistatický, antialergický a přitom všem je lehký, pružný a pevný. Jak potvrdí nejen každý majitel korkové podlahy, je to také materiál velmi příjemný na dotek. Díky těmto vlastnostem jsou výrobky z korku skvělé v mnoha ohledech a všechny se vyznačují stoprocentní funkčností i příjemným a snadným používáním.

Portugalský korek

Korek lze nalézt na různých místech, pro jednu zemi je však opravdu typickým a vpravdě národním produktem. Jedná se samozřejmě o Portugalsko, pro které je korek jedním z nejvýznamnějších exportních artiklů. Právě zde nalezneme rozsáhlé plantáže a lesy korkových dubů, které mimo jiné zabraňují v rozšiřování pouštím vytvářeným suchým a horkým podnebím, které se v poslední době posouvá stále více severním směrem. Každým zakoupeným výrobkem z korku tak zákazníci dávají korkovým dubům důvod k existenci a farmáři či majitelé pozemků tudíž nemusí přemýšlet o jejich náhradě něčím jiným, třeba ekonomicky výhodným eukalyptem, jehož toxické listy však mají potenciál místo, na kterém roste, doslova zničit. Boj proti šíření pouští není ale ani zdaleka jediným pozitivem pěstování korkových dubů ve vztahu k ekologii a udržitelnosti životního prostředí. O těch dalších ale zase příště!

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný