Blog categories

Portugalská vinařská oblast Douro – světový unikát

2218 Views 0 Liked

Svým návštěvníkům nabízí Portugalsko mnoho a není divu, že patří mezi neoblíbenější evropské destinace. Ať již se jedná o zlatavé pláže regionu Algarve, kouzelné centrum historického Lisabonu nebo barevnou flóru na ostrově Madeira, Portugalsko má vždy co nabídnout. Nejen pro milovníky portského vína je ale tím největším lákadlem oblast pojmenovaná podle řeky Douro . Kdo to myslí s vínem opravdu vážně, nemůže její návštěvu vynechat.

Douro – nejen Portské

Téměř 900 km dlouhá řeka Douro pramení ve Španělsku, aby se nakonec do vlila do Atlantického oceánu v Portu, druhém největším městě Portugalska. Právě tam míří víno z vybraných, v září ručně sklizených, hroznů z oblasti Douro aby se z něj nakonec stal nejslavnější artikl nesoucí jméno tohoto města – portské víno . I dnes se víno často dopravuje do města po řece a tradiční svážení vína je tradicí, která stojí za rozhodně vidění. Kromě portského se ale z dourských hroznů vyrábí i jiná znamenitá vína.

Slavná historie a bohatá současnost

V oblasti Douro – někdy označované jako Alto Douro – se víno pěstovalo již v dobách starých Římanů před dvěma tisíci lety. Především díky Alto Douro se z vína stal postupem času nejdůležitější vývozní artikl celého Portugalska. I proto byly v roce 1756 královským majestátem přesně vytyčeny hranice této unikátní oblasti a také kodifikována pravidla pro pěstování vína.

Oblast Douro rozkládající se na více než 41 000 hektarech nese potvrzení té nejvyšší vinařské kvality a od roku 2001 je zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO . Krajina plná vinic svažujících se k řece uchvátí každého, není třeba být zarytým vinařem. Krása oblasti Douro je přístupná komukoliv, kdo se tam vypraví. Zážitky, které si z ní odnese, s ním pak zůstanou až do konce života.

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný