Blog categories

Ochrana přírody skrze nákup výrobků z korku, 3.díl – korek jako prostředek pro rozvoj místních komunit?

1697 Views 0 Liked

Již od starověku přinášel korek mnohým národům okolo Středozemního moře užitek v podobě funkčních a na používání příjemných produktů i v podobě zboží, které mohli prodávat, podporovat tak svoji ekonomiku a v konečném důsledku i udržitelnost svých komunit. To je koneckonců v kostce shrnutá situace i pro mnoho oblastí řešící své problémy v době dnešní. Korek samozřejmě nevyřeší všechny problémy světa, patří však mezi materiály, které stojí za to používat a podporovat. Právě tento materiál v sobě totiž spojuje řadu vlastností a charakteristik, jejichž využívání nám ukazuje cestu k odpovědnému využívání přírodních zdrojů se všemi pozitivními důsledky pro nás a naši planetu.

Kouzlo Korku

V předchozích částech tohoto seriálu byly zmíněny současné aplikace korku a výrobky z něj, které dalece přesahují korkové zátky vinných lahví. Pozornost byla věnována také faktu, že se jedná o stoprocentně ekologický, obnovitelný materiál, který má svůj silný význam pro ekosystém krajiny, ve které je pěstován. Vzájemné ekologické vztahy mezi korkovým dubem, okolní faunou i flórou i krajinou jsou natolik významné, že náhrada korkového dubu jinou alternativou prakticky vždy vede k negativním dopadům na životní prostředí. Korkové kabelky, boty, domácí doplňky i podlahy nebo tepelné či akustické izolace tak představují nejen plně funkční a uživatelsky přívětivé produkty, jsou i šancí pro podporu nesmírně důležité součásti mnoha ekosystémů. Ani to však není vše a důsledky „korkové ekonomiky“ přesahují i oblast ekologie.

Kde se korek bere?

Jak již bylo řečeno, dub korkový, jehož odumřelá kůra je právě oním zázračným materiálem, je doma v oblasti Středozemního moře. Historicky i v současnosti je jeho největším exportérem Portugalsko, ke kterému korkové plantáže a celý proces zpracování korku tradičním způsobem neodmyslitelně patří. Jen zájem o korkové výrobky ale může udržet typický ráz oblastí, kde se korek pěstuje i zpracovává. Pouze na něm závisí budoucnost tradičních komunit a jejich zvyků i způsobu života s mnohasetletou tradicí.

Budoucnost korku

Jde však ještě o víc. Bude-li poptávka po korku dostatečně silná, může motivovat i další pěstitele v oblastech s vhodnými podmínkami. Korek se na ní může bezpochyby významně podílet. Vítaným bonusem potom bude již mnohokrát zmiňovaná ekologie, nikoliv vynucená a draze zaplacená, ale přirozená. Korkový průmysl je ekologický ze své podstaty a to bude v zemi, pro kterou je a dlouho bude ekologie na žebříčku priorit velmi nízko, nesmírně důležité.

Leave a comment

Log in to post comments

Products
Working hours
  • Mo-Su 10:00-19:00
Contacts
  • PORTUGUESA
    Panska 891/5
    110 00 Praha 1

Nákupní košík je prázdný