Kategorie
Hledat
Máte raději bílé nebo červené víno? A co takhle sklenku zeleného :-)
Vinho verde sice v doslovném překladu z portugalštiny znamená zelené víno, ale ve skutečnosti se jedná o mladé víno, které je k dostání v bílé, růžové i červené variantě. Vinho Verde je lehké a svěží víno, které je příjemně perlivé, zároveň ale nelze označit jako šumivé, protože se na něj používá tlak CO2 menší než jeden bar. Díky nižšímu obsahu alkoholu (8,5 – 11%) je vhodným osvěžením i během dne. Vinho verde je světovým unikátem, od ostatních vín se odlišuje právě svojí lehkostí, svěžestí a vůní i chutí s ovocnými a květinovými tóny. Region Vinho verde, který leží v oblasti severozápadního Portugalska, je jednou z nejstarších a největších vinných oblastí na světe.
Jedním z typických “zelených vín“ je Lagosta Vinho Verde, kombinující aroma zelených jablek, hrušek a květin, zároveň má nejvyšší úroveň CO2, která je povolená pro tento druh vín. Díky svým jedinečným a výrazným vlastnostem se může zdát náročnější zvolit k tomuto vínu vhodné pokrmy. Celkově se dobře hodí k lehčím a vyváženým jídlům, například k salátům a bílému masu. Tou správnou volbou je také sushi, mořské plody a ryby a protože se jedná o typické portugalské víno, není žádným překvapením, že výborně doplní tradiční portugalskou kuchyni, ať již jde o chobotnici s rýží, francesinhu, sardinky nebo tresku. Vinho verde je pro svoji svěžest velmi oblíbené v letních měsících, správně se má podávat v užší variantě sklenic na bílé víno a vychlazené na teplotu 6 – 8°C.
Ovšem o tom, že Lagosta Vinho Verde je opravdu jedinečné se nejlépe přesvědčíte, když ho ochutnáte, ať si již dáte sklenku vína nebo si ho užijete v nějakém koktejlu. Pro inspiraci přidáváme níže několik koktejlových receptů:
Koktejly z bílého vína Lagosta Vinho Verde:
AGOST-ALE
Ingredience:
15 cl bílého vína Lagosta Vinho Verde, zázvorové pivo (Ginger-ale), citrónová kůra, jemně nasekané listy máty, led.
Příprava:
Nejprve dejte do sklenice nasekané listy máty a nakrájenou citrónovou kůru (jako v Mojitu), poté přidejte bílé víno Lagosta Vinho Verde. Nakonec sklenici dolijte zázvorovým pivem (Ginger-ale) a doplňte kostkami ledu.
GREEN PINEAPPLE
Ingredience:
½ plátku ananasu, bílé víno Lagosta Vinho Verde, pomeranč a citrón dle potřeby.
Příprava:
Oloupaný ananas nakrájíme nadrobno a dáme do sklenice, následně dolijeme bílé víno Lagosta Vinho a ozdobíme pomerančem a citrónem.
PEACH LOVE
Ingredience:
Zralé broskve (lze použít ploché broskve - Paraguayos), 15 cl bílého vína Lagosta Vinho Verde, 1/2 zralé broskve na “rozmačkání“ (muddling), led.
Příprava:
Připravte technikou muddling (“rozmačkejte“) ½ zralé broskve s bílým vínem Lagosta Vinho Verde a nakonec přidejte led. Zbytek sklenice dolijte bílým vínem Lagosta Vinho Verde a ozdobte plátkem broskve. (Pozn. Muddling je technika využívaná o mnoha koktejlů, jedná se o rozmačkání pevných ingrediencí např. ovoce tak, aby byla zvýrazněna jeho chuť a vůně, používá se speciální barmanský nástroj muddler, který se používá jako tlouček).
Použité zdroje:
http://www.vinhoverde.pt/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinho_Verde
https://revistaadega.uol.com.br/artigo/harmonizacao-com-vinho-verde_11625.html
https://content.paodeacucar.com/vinhos/como-fazer-harmonizacao-de-vinho-verde
http://www.enoport.pt/index.php?lang=en&s=noticias&id=589&title=Receitas_Cocktails_com_Lagosta!
https://www.cerfis.cz/blog/podle-ceho-vybrat-spravnou-sklenicku-na-vino/
Leave a comment
Log in to post comments